Kinga meg a Nia

251844_271882329584489_1562885718_n_1.jpg

2010 óta tanítom a Niát. Nia lépéseimet Helen Terry terelgette itthon, és az Egyesült Államokban. A Nia egy táncalapú mozgás, amiben magadra találhatsz. Miközben arra figyelsz, hogy mit üzen a tested, a lelked és az elméd is megpihen. A Niában örömöt, energiát, gyógyulást, felszabadultságot, testi, lelki, szellemi, érzelmi jólétet és nem utolsó sorban, közösséget is találhatsz.

Nia óráim

Kedd:  18.00-19:00  Nia, 20:00-20:50 Gyógyító  Nia - The Shift 

Szerda: 10:00-11:00 Gyógyító Nia - The Shift

Csütörtök:  18:00-19:00 Nia, - The Shift

Péntek: 18:00-19:00 Nia - Padlás, Pilisvörösvár

Szombat: 8:00-9:00Nia - The Shift

Aktuális

Gyógyító Nia órák a Shift-ben minden kedden 20 órakor, szerdán 10 órakor.

11745388_10207143726374379_844764520797381523_n.jpg

Jelentkezés: niakinga@gmail.com 

Itt találsz meg:

Megjelenések

2017.01.22. 10:49 KingaNia

A Napig és vissza

Vasárnap reggel a nagyfiamnak hétkor a medencében kell lennie. Megszakad a szívem, amikor felkeltem hat előtt öt perccel, utána még hagyom kicsit szuszogni a kanapén, majd gyengéden noszogatva felöltözik, én fogom a kávémat és indulunk a szigetre. Ha engedi az idő, futok egy kört, mintegy lelkileg támogatva őt, de ma reggel nem húztam futónadrágot és cipőt. Óránként ébren voltam, és legszívesebben átcipeltem volna a fiúkat a mi ágyunkba, és óránként hálát adtam a Jóistennek, hogy vannak, hogy itthon vannak, és hogy mivel nem nézünk híradót, hírportált pedig nem olvasnak, ők nem tudják azt, amit mi már igen, hogy buszbaleset történt. Nem bírom leírni azt, amit mindenki leírt, csak szorítom a számat. Nem tudják azt, amit mi igen, hogy a saját ágyában kihűlt egy pont a nagyfiammal egyidős fiú, csak szorítom a számat. Zsóka barátnőm valamikor azt mondta, hogy néha mintha a Jóisten az arany ujjával le-lenyúlna, csak mellényúl.

Édesapám 57 évesen halt meg, a nagymamám akkor volt 80. Öt évvel élte túl a fiát, és ezt szülőnek nem kívánhatja senki. Kristálytisztán érzem a fájdalmát, mind a mai napig, néha eltávolodik tőlem, néha fényes nappal szorítja jégmarokkal a szívemet. Fogalmam sincs, hogy bírt velünk foglalkozni, nem hogy végigcsinálni egy napot, egyáltalán levegőt venni. A lánya tartotta, nem engedte, de mindannyian pontosan tudtuk, hogy senkit nem alázhatunk meg azzal, aki elveszítette a gyerekét, hogy de a másik miatt, vagy maga miatt, vagy bárki miatt össze kell szednie magát.

Tegnap óta, amióta tudok a buszbalesetről és a kihűlt fiúról csak ölelni szeretném a gyerekeimet és soha el nem engedni őket. Látom a férjemen, hogy ugyanez hullámzik benne. Egyszer valaki azt mondta, hogy a Jóisten számolja az anyák könnyeit. Ezen a hétvégén a lánc, amit belőlük fűzhetnek, elér a Napig és vissza.

rogier.jpeg

2017.01.07. 20:08 KingaNia

7

Címkék: változás tánc 7 Kinga Nia Nia Budapest The Shift KingaNia Brezina Kinga

Idén van hét éve, hogy Niát tanítok. Mágikus szám, mesebeli, tanulságos, egy ciklus vége és kezdete. Hetek óta keresgélem a megfelelő szót, hogy milyen évet szeretnék magamnak a Niában, azt tudtam, hogy szenvedélyből, erőből, elköteleződésből nem fogok engedni, mert ezt az első pillanattól kezdve így csináltam, a beletett energia mennyiségét is inkább növelem, de a hogyant ebben az évben másképp alakítom. Különleges év lesz, minden egyes pillanatát úgy is fogom megélni.

A mai napig az orromban van annak a stúdiónak az illata, ahol először Niáztam, be se kell hunynom a szemem, hogy lássam Angit, a mozdulatait, majd a másik termet, Andit, ahogy felemeli az egyik karját, a fehér öv, Helen, aki azóta a mentorom, a barátom, a családom tagja, Irén, amikor az Earthsong-ból az Exilio-t tanítja. Kék öv, Shift, 5 Stages, PalástMoving To Heal, barna öv, Debbie Budapesten. Az elmúlt hét évben én annyival, de annyival gazdagabb lettem, hogy azt nem lehet anyagi javakban kifejezni. Minden egyes tánc egy külön történet, ha csak a tavalyi évemet nézem, több, mint 400 órát tartottam (egészen pontosan 468-at), négy elvonulást, tizenkét workshopot, szerveztem három tréninget, két mesterhétvégét, nem tudom összeszámolni, hogy hány mesterórát. Én mindegyik órába, workshopba, tréningbe, elvonulásba beleteszem a legtöbbet. Nem 150 százalékon égetem, de nem is engedek le 90 százalékra egyikben sem.Teszem a dolgom, úgy, ahogy azt a negyedik egyezségből tanulom, mind a mai napig, minden pillanatába beleteszem a legtöbbet: és így nem fárasztó ez, még ha soknak is tűnik. Ugye milyen szépek, egyszerűek és egyértelműek azok a fundamentumok, amiken Nia tanárként megvethetem a lábam?

Forgatom ezt a hét évet, és tetszik. Nőként létezni azért is jó, mert a ciklikusság nem ismeretlen számunkra, a hetes számot, mint ahogy amúgy a prímszámokat, kedvelem. Nekem a sárkány hétfejű, az erdő hétszögletű kerek, József Attilával vagyok a hetedik, szamurájból hét van, ahogy egy rizsszemben hét isten,  a szivárvány hét színből áll, a Göncölszekér hét csillagból, a legnagyobbat hétmérföldes csizmával lehet lépni, a titok hétpecsétes.

Szeretem a változást, ezt tudjátok, rólam. Gyermeki kíváncsisággal vetem bele magam új dolgokba, képes vagyok rácsodálkozni az ismeretlenre - egy dolgot nem teszek, és ezt ebben a hetedik évben sem fogom tenni: nem félek. Életem legjobb dolgai prímszámokhoz kötődnek. 2017 is az. :)

_dsc0735.jpg

Fotó: Birtalan Zsolt

 

2016.12.18. 11:15 KingaNia

Várakozás

"Az ádventi várakozás lényege szerint: várakozás arra, Aki van, ahogy a szeretet misztériuma sem egyéb, mint vágyakozás az után, aki van, aki a miénk." (Pilinszky János)

11413086_1642926979253615_1564915049_n.gif

2016.10.20. 12:00 KingaNia

Azt mondtátok, mosolyogjak :)

Címkék: henry rollins reggel inspiráció mosoly fitness

img_0903.JPG

 

Ez itt egy fáradt mosoly, és még csak reggeli. Íme a bölcsész, aki elhitte, hogy a könyvtártól nincs olyan messze a táncterem, a táncteremtől pedig az edzőterem. Így teljes:) (Ja, és Henry Rollins, kösz, ha te nem vagy, sosem merem betenni a lábam egy súlyzókkal és furcsa gépekkel teli helyiségbe:))

2016.05.19. 15:07 KingaNia

4 X, 2 gyerek, 1 férj

Címkék: család test Nia mozgás öröme

fullsizerender.jpg

Leltár, mondhatnátok. Ebben a bővített számsorban minden benne van, ami most vagyok. Mindaz a munka, amit beletettem az életembe és magamba, az a sok tapasztalás, és az a rengeteg tanítás, de benne van az is, ami előttem van, az a sok tapasztalás, munka, türelem, alázat és elfogadás. Ezt a képet ma reggel készítettem magamról, egy kiadós fitnesztermi edzés és némi futás után, túl a szokásos fél hatos kelésen, nagyfiunk ebédjének megfőzésén, a gyerekek oktatási intézményekbe való eljuttatásán. Ez az én testem ma. Több, mint negyven éve kalandozik ezen a bolygón, minden, amin együtt keresztülmentünk nyomot hagyott rajta és benne. Jobb formában van, mint tíz éve, teszem hozzá, és én nagyon szeretem azokat a csíkokat ott a hasamon, mint ahogy azt is, hogy soha nem lesz már csont lapos, mert kihordott két gyereket, és ahogy a kisebbik mondja: a második legjobb dolog a világon a puha has :) A férjem rendületlenül odavan ezért a testért, most már nagyon sok éve, még akkor is odáig volt érte, amikor nem voltunk odáig annyira egymásért - ez a házasság, ahogy mondani szokás:) Amióta a testem és én is jóban vagyunk, azóta érdekes módon nincs olyan, hogy ne lennénk oda egymásért az urammal. :)

Jogos a kérdés, hogy mit keres egy Nia tanár egy klasszikus fitneszteremben? Ugyanazt, mint egy Nia órán: a Mozgás Örömét. Egy héten kétszer ezt a táncot járom egy másfél évvel ezelőtti kiadós tüdőgyulladás óta. Lezártam egy folyamatot, feküdtem öt napot, megtanultam újra lélegezni és tudtam, hogy sémát kell törnöm, előítéleteket feladnom, fejet és térdet hajtanom a testem előtt. Semmi sem indokolta, hogy ne változtassak a rögzült szokásaimon, legfeljebb ezek a szokások. Kiderült, hogy hetente tudok erre szakítani kétszer hatvan percet (olyannyira beépült ez is a családunk mindennapjaiba, hogy mára ez is egyfajta közös házastársi programmá vált), és a belőle fakadó változásoknak csak és kizárólag hasznát veszem. Megtanultam még jobban tisztelni a testem, megtanultam még jobban odafigyelni rá, megtanultam használni a korlátait és megtanultam értelmezni a lehetőségeit. Mindenkinek csak ajánlani tudom, ha mozog rendszeresen, hogy néha csapjon bele valami teljesen másba. A Mozgás Öröme minden mozgásformát átjár, ha mersz a tested térképével a kezedben kisebb-nagyobb kirándulásokat tenni. 

 

2016.04.21. 15:26 KingaNia

Örök ezüstérmes akarsz lenni?

Címkék: önazonosság spirituális változz megbocsájtás

Úgy értem, meddig éred be félmegoldásokkal, engedményekkel? Nem, ez a bejegyzés nem a versenyszellem felszításáról szól, hanem arról, hogy mennyire mersz dönteni önmagadról. Hogy úgy mondjam, "mindenmentes" világot próbálunk magunkra és magunkba erőszakolni. Az ételünk cukor-, liszt- és tejtermékmentes, a lelkünk haragmentes, a szívünk megbántottság-mentes. Nincs semminek se íze, de bűze sem. Elfogadok, elengedek, megbocsájtok, ha nem teszem, nem érezhetem magam jóembernek, ha megbántanak hálát mutatok, hogy mekkora nagyot tanított nekem így a nagybetűs élet. Hát egy francokat.

Mikor figyeltél utoljára oda, hogy mi jön ki a szádon? Mikor és mennyire válogattad meg utoljára úgy igazán a szavaidat? Nem a szó teremtő hatalmáról beszélek most, hanem a szándékodról, ami megformálta és a szádba adta a szavakat. Tudatában voltál-e annak, hogy amit mondasz, az milyen hatást gyakorol arra, akinek mondod, de még inkább tisztában voltál-e a saját szándékaiddal, vagy megint elhitetted magaddal, hogy a véletlen, a sors, a külső körülmények, vagy valójában az a másik idézte ezt elő. Nem feltétlenül bántó szavakról van szó, hanem olyanokról, amelyek elbizonytalanítanak, ne adj isten mérgeznek.

 il_570xn_956947264_goti.jpg

Kép: Tamara Adams

Mikor gondoltad utoljára, hogy a te történetedben valaki más a főszereplő? Mindig te vagy az. A sztoridat az előbb említett szándékaid fogják megrajzolni, a dialógokat pedig te írod, sőt, a szerepeket is te osztod ki. Szenvedni akarsz, mert az olyan különleges és nemes? Biztosan fogsz is, de akkor már nem fogod annyira nemesnek érezni. Mire gondolok? Ne vidd bele magad olyan helyzetekbe, amiket pillanatnyilag érzel csak jónak, esetleg jónak nem is, csak megfelelőnek, ne adj isten átmenetinek, ami azután hosszú átmenetté majd megszokottá válik. Ne menj hozzá olyanhoz, akit nem szeretsz, ne szeresd másét, ne maradj olyannal, akit nem szeretsz, vagy tudod, ott legbelül, hogy ő nem úgy szeret, ahogy az neked igazán jó. Ne feltételezd, hogy jobb lesz, mert csak az tud jobb lenni, ami eleve jó. Használd az időt és ne arra várj, hogy múljon. Ne bocsánatot kérj, hanem változtass a viselkedéseden, a hozzáállásodon, azon, amiért bocsánatot kéne kérned.

Honnan tudod, hogy valami jó? Hogy nincs kétség, hogy minden sejtedben érzed, hogy ez az, az igazi, az én esetemben egy elég határozott testi érzet. Azt gondolod könnyen beszélek? Nem. Könnyű nekem? Talán:) Elszánt vagyok? Az. Az elmúlt idők legeslegeslegjobb két mondatát Tallér Edinától olvastam egy vele készült interjúban. "Megváltozott az életem. Én változtam meg."  Emlékszel, amikor azt írtam, hogy nálam a változás ott történt meg, amikor egy barátom megkérdezte, hogy képes vagyok-e más, teljesen új nőnek lenni? Hát ezt kérdezem most én is tőled: Képes vagy rá? Nem kell, hogy azt érezd, hogy készen állsz rá, hanem csak azt, hogy nem akarsz többé ezüstérmes lenni. Az aranyérem nem cél, ne arra vágyj, hanem önmagadra. Változz meg és megváltozik az életed. Hagyd a francba az önazonosság és megbocsátás néven futó spirituális búcsúcédulát, és változz. Te. Ne a másik, a helyzet, a környezet. Nem fogsz sérthetetlen lenni, ezt is tudd, kapsz még és adsz is sebeket, de lehetőséget is kapsz, hogy változz anélkül, hogy az fájjon. 

2016.04.03. 23:14 KingaNia

KingaNiából Brezina Kinga

Címkék: Kinga Nia Brezina Kinga

Ez a blog így indult: Kinga meg a Nia. A napokban belefutottam egy gondolatba, és amire hetek óta készültem egy pillanat alatt testet is öltött. Az út, az ösvény, amin járunk soha nem egyenes vonal, hanem spirál. Ezért térünk vissza újra és újra olyan dolgokhoz, amikről azt gondolnánk, hogy már túlvagyunk rajtuk, helyette ismét szembe találjunk magunkat velük, valójában azért, hogy újabb és újabb mélységeiket, igazságaikat tárjuk föl. Amikor elkezdtem tanítani, definiálni akartam magam a Niában, így illesztődött a nevemhez a Nia. Egy ideje azonban azt éreztem, hogy miért választom én ketté azt, ahogy hívnak és azt, aki a Niában vagyok, mert a kettő már végérvényesen összefonódott. A Nia nekem nem megtanulandó koreográfiák gyűjteménye, hanem olyannyira átszövi az életemet, hogy gyakorlatilag egy szimpla levegővételnél is kering bennem, lélegzem be, fújom ki. Máig nem tudom megmondani, hogy én választottam-e a Niát vagy a Nia válaszott-e ki engem (hajlamos vagyok az utóbbira tippelni, mert akárhányszor elbizonytalanodom, akkor elkapja a grabancom és meg- és felráz.)

Anno, amikor készültem a barna övre, váltottam egy levelet Ann Christiansennel, aki a mesterem, Helen Terry mellett a másik nemzetközi top Nia tréner, sőt:) Ő írta nekem, hogy akkor menjek tovább, ha a kék öv mind a 13 princípiumát elsajátítottam, és a nap minden órájában teljes mértékig adaptáltam. Bölcs levele minden egyes Nia döntésem előtt eszembe szokott jutni, hogy tartok-e már ott, hogy tovább tudjak lépni. A testem mindig jelez, ha igen: akkor könnyű, ha nem, akkor jön a jól ismert hasszorítós érzet:) Úgyhogy most "visszavettem" a nevem: Brezina Kinga. Nia tanár. Nekem tetszik. :) Nincs két Kinga, egy van, aki egyszerre Nia tanár, anya, feleség, lánya valakinek, nővére valakinek, barátja többeknek. Én a Nia alapelvei szerint élek, barna övesként 39 princípiumot gyakorlok, ebből nagy biztonsággal harmincat (viszonylag friss barna öves vagyok, úgyhogy a többi kilencet nézzétek még el nekem), a nyár végére mind a 39-cel egyek leszünk. Nekem ez az áramlás, a szabadság, a potenciálom kreatív medre, a változatosság kifogyhatatlan kincsestára. Mit csinálok mondjuk, ha kétségeim vannak? Őszinte leszek. Mit csinálok, ha zaklatott vagyok? Belépek a Zónába. Fáj a fejem? Keresek egy érzetet, ami a gyönyörben tart. Ezt nem lehet másként, mint hogy gyakorlom. Egyik nap így, a másik nap úgy, törekedve a legtöbbre, amit meg tudok tenni. Nem KingaNiaként, hanem Brezina Kingaként. Minden egyes pillanatért, amit együtt töltünk, hálás vagyok, és köszönettel tartozom Neked, aki táncolsz velem, olvasod a soraimat, velem, általam éled át ezt a valójában semmihez sem hasonlítható kalandot. Ez a kaland pár éve szinte lehetetlennek tűnt, ma viszont ez az én spirál-ösvényem, amin járok, be-ki, föl-le, előre-hátra, állandó mozgásban. Hogy mi a szándékom? Hogy Te egyre jobban érezd magad, odatalálj önmagadhoz, gyógyulj, amikor annak van ideje, hogy a saját életedet élhesd, a saját természetes idődben létezhess. 

Szóval, ahogy kezdtük, pár éve: ezen a képen én vagyok, és a magamban való pillanat varázslata, a Nia. :)

img_9420.JPG

Fotó: Lovász László

 

2016.02.25. 15:57 KingaNia

Fehér, kék, barna - fekete

Címkék: Nia Nia Budapest Nia Technique KingaNia Nia tánc Nia óra Nia edzés Brezina Kinga dance fitness

Itt vagyok:) Amikor el kezdtem írni ezt a blogot, annak az volt a fő kiváltó oka, hogy egy évvel azelőtt lettem fehér öves Nia tanár, akkoriban döntöttem úgy, hogy ezt fogom csinálni, veszek egy jó nagy levegőt. Az a jó hírem van, hogy ezt azóta se bántam meg. Sőt:) Átmentem annyi mindenen, amin nadrágkosztümös, céges autós nőként sosem mentem volna át. Volt benne óriási lejtmenetnek tűnő masszív tanulási szakasz, felhők fölött hasító szárnyalás, főnix-életérzés, volt sírás, volt valami hihetetlen mennyiségű nevetés. Lettem először fehér öves, majd kék öves, megtanultam mi a fizikai érzékelés, azután azt is, hogy milyen kapcsolatban lenni, és most február legelején barna öves lettem. Életem legjobb Nia tréningje volt, pedig van a hátam mögött már egy pár. Ezt a nyelvet beszélem, használom, élem, alkalmazom és adom át. Most először nem lettem a tréning után beteg, és ez, higgyétek el nekem, hogy nagy dolog. Eddig mindig belebetegedtem, ki kellett köhögnöm a sok lerakódott mocskot, tőlem test- és lélekidegen dolgot. Most nem volt ilyen, nem voltak lentek, sem zuhanás előtti sztratoszféra barangolások, hanem masszív el- és felemelkedés a biztos, stabil alap tudatában. Három évet vártam rá, de megérte, olyannyira, hogy a mesteremmel beszélve bátran merem állítani, hogy készen állok a feketére. Tényleg:)

scs_5889.jpg

Fotó: Schumy Csaba

Azt, hogy mennyit tanultam és mennyivel lettem több az elmúlt hat évben, lemérni nem tudom, érzékelni sem mindig. Én belül valójában még mindig az a kislány vagyok, aki olvas az iskolából hazamenés közben, vagy az a két éves, aki ellenállhatatlannak látja magát a kockás ruhájában, akárcsak a nagyon boldog egyetemista, aki ötöst kapott a harmadéves irodalom szigorlatán, miközben más lettem, más vagyok, épp úgy, mint a kaleidoszkópban minden csavarintás után összeálló csillogó képzetek. Amit a barna öves tréningnek és a mesteremnek, Helen Terry-nek köszönhetek, hogy még jobban vagyok magammal. Mindenemmel. Nagyon munkás év van a hátam mögött, nagyon vidám és sokszor meglepő. Amikor pár éve egy barátom megkérdezte, hogy képesnek érzem-e magam arra, hogy teljesen új nő váljon belőlem, emlékszem a riadalomra, ami átfutott bennem - ennek most már nyoma sincs: nem félek a félelemtől, tudom, hogy nem tart örökké, tudom, hogy illúzió. Ami valóságos, attól nem kell félni, az a partnerem az adott táncban. Lettem, ami voltam mindig is: nő. :) Igazi. Teljes. És még nem vagyok a tapasztalások közepénél sem :) Kívülről nem tudom, hogy mi látszik mindabból a munkából, amit önmagamba tettem, csak elképzelni tudom, hogy a stúdió, a heti sok óra valamiféle lenyomatot adhat, de a valódi, a kozmikus fizetség, ahogy Nia nyelven mondjuk, az én magam vagyok, önmagamnak, a férjemnek, a gyerekeimnek, a családomnak, a barátaimnak, a tanítványaimnak. 

12063432_732121253559456_4089943280903829175_n.jpg

Ha adnék tanácsot annak, aki most lép erre az útra, legyen az Nia tanítás, vagy önmaga megtalálása, hogy az mi lenne? Az, hogy soha ne becsülje le a saját megismerés-vágyát, ne altassa el, és ne áltassa önmagát, hogy elég.  Soha, de soha ne dőljön hátra, hogy most már tudja, hogy ebben neki újat nem tudnak mutatni. Dehogynem, mindig, és mennyivel egyszerűbb magamtól tanulni, mint hogyha oda rángat az élet a tanulandóhoz. Amit meg kell őrizni és használni, az a rácsodálkozás képessége, a gyermeki kíváncsiság. Nia tanárként még annyit teszek hozzá, hogy ott a tested, tehát használd. Fülelj, hogy mit üzen, ne tegyél rajta erőszakot. Ha tiszteled a tested, a spirituális ébredésed is egyértelmű lesz, ráadásul nem fog fájni. Leírva tudom, hogy egyszerű, hidd el, végigcsinálni is az. Én ráléptem erre az útra és nem volt még perc, hogy megbántam volna, még akkor sem, amikor a régit elhagyni baromira fájt mondjuk. Tudtam, hogy megéri:) Nincsenek nagy titkok, a Niát például a mai napig tanulom. Az óráim mellett, másfél-két órát foglalkozom vele naponta, ha lehetőségem van rá, megyek, hogy nemzetközi mesterektől tanuljak. Amit testvérként érzékelek, mármint ami a Niát illeti, annak utána olvasok, vannak kedvenceim, akiknek iszom a tudását, még olyan is, akiét az Instagramon keresztül "szerzem be". :) Úton vagyok, állandóan úton, és ez a lényeg. Nő vagyok, befogadó és átadó - áramoltatok és ahhoz elengedhetetlen a mozgásban levés, legyen az testi, szellemi, érzelmi vagy akár spirituális. 

Tanácsok helyett azonban boldog és bátor kalandozást kívánok Neked, aki ezeket a sorokat olvassa. Bízván bízom benne, hogy még sok közös táncunk lesz ezután is, számíthatsz rám ezekben :)

img_6527.JPG

2015.11.26. 11:46 KingaNia

Elköteleződés

Címkék: elköteleződés

Azt hiszed, az csak úgy jön magától, hogy van és felismered, és ha már ott van, akkor nem kell érte tenned semmit. Azt hiszed, hogy valójában nem is létezik, csak illúzió. Azt hiszed hogy az elköteleződés ugyanaz, mint a ragaszkodás. Azt hiszed, hogy ki lehet bújni belőle, amikor kényelmetlenné válik, és ha megteszed, akkor majd neked jobb lesz. Azt hiszed, hogy az elköteleződés egyenértékű a birtoklással. Azt hiszed, hogy ha úgymond "nem szolgál már téged", akkor fogod és elengedheted.  Azt hiszed, hogy mindenki megtalálhatja. Azt hiszed, hogy csak egy másik ember felé lehet elköteleződni.  Azt hiszed, hogy ha nem érzed, akkor nincs is. Azt hiszed, hogy benne lenni rabság.  Azt hiszed, hogy neked nincs problémád vele, hiszen te állhatatos vagy. Na és türelmes? És alázatos? És elfogadó? Az elköteleződés az egyik legkomolyabb, legtöbb önmagunkon végzett munkát megkívánó dolog, ami egy emberrel történhet. Nem csereszabatos, viszont szabadon dönthetsz róla, de utána már nincs menekülő út. Ha van, akkor megérkeztél, akkor tudod, hogy mi a támasz, amit nyújtani tudsz és amire neked szükséged van. Az elköteleződés nem kizárólag emberi kapcsolatokra vonatkozik, hanem ígéretekre, célokra, az általad megteremthető saját valóságodra. Sokszor kényelmetlen, sokszor tűnik szűknek, de a legnagyobb szabadság ígéretét hordozza: az önmagadhoz való hűnek maradásét. 

El kell-e köteleződni? Nem. Aki nem tud elköteleződni, az elengedni sem tud. Annak marad a ragaszkodás pillanatról pillanatra levegőért kapkodó illúziója. Mondom, a választás, a döntés szabad, helyetted nem teszi meg senki, mint ahogy nem vállalja fel senki sem. Három nap múlva belépünk a várakozás időszakába, abba a várakozásba, ami a bizonyosságról szól. Tudod, hogy a végén megszületik a fény, mint ahogy tudod, hogy mindig van egy következő levegővétel. Csendesen, önostorozás és önámítás nélkül vizsgáld meg az elköteleződéseidet. Hány van? Hányat hagytál veszni? Hány ígéretet tettél magadnak és másoknak és hányat tartottál be? Olyan vagy, amennyire képes vagy az elköteleződésre. Ez ennyire egyszerű. És bár nem érzés, de nagyban meghatározza azt, hogy hogyan érzed magad. Légy hát jó magadhoz.

holding-hands.jpg

2015.11.05. 14:45 KingaNia

Kalokagathia

Címkék: Nia Nia tánc Nia óra kalokagathia

Kalosz és agathosz, vagyis egyszerre szép és jó. Kívül és belül is. Ép testben ép lélek. Egyszerre, együtt, egyvalakiben. Napok óta ezen a fogalmon forgok körbe és körbe. Kiválóságok, tökéletességek testben és lélekben, az erre való törekvés. Nyáron megkérdezték, hogy hiszek-e a belső szépségben, és azt mondtam, hogy ahogyan használják és amire, abban nem. Abban igen, hogy a belső szépség, a tartás, a szó jó értelmében vett nemesség megszépít kívülről is. Nem teszi szimmetrikusabbá az arcot, hamvasabbá a bőrt, viszont letagadhatatlanul kiül a harmónia, épp úgy, ahogy a belső diszharmónia is. Novemberben ez lesz a Nia órák fókuszában. A szép-jóság. Te mit teszel magadért, ami felemel, megszépít? Amiben árad a bölcsesség és szárnyal a képzelet?  Írd meg nekem.

cedar-waxwings.jpg

Fotó: don.komarechka.com

2015.08.26. 21:31 KingaNia

Egy Nia tanár vallomása

Címkék: test öröm anyaság nőiség HVG Nia

Júliusban megjelent egy írásom a HVG Extra A Nő különkiadásában. Ígértem nektek a teljes cikket. Most már megoszthatom:)

Nő vagyok. Ez egy rejtett alanyú mondat, és akár szimbolikusan is felfoghatnánk, hogy mi, nők, rejtett alanyai vagyunk saját életünknek, személyragokkal utalunk csupán saját létezésünkre, szerepeinkre. Egy ponton pedig átváltunk egyes szám harmadik személyre: Anya mindjárt hozza, Anya mindjárt jön, Anya nem ér rá, Anyának dolgoznia kell, Anya most fáradt...

Évekkel ezelőtt kezdtem el magamon dolgozni, éppen ebből kiindulva: rendben, anya megvan, a rejtett alany is megvan, de hol vagyok Én? Nem voltam sem brilliáns feminista, sem gender-tudor, vagy lelkiismeretes tartósítószer-mentesítő és ökoharcos, nem voltam művészi-szabad, még csak lámpással járó útkereső sem. Egyet tudtam, hogy az életem, nőként, nem fogalmazódhat meg pusztán egy rejtett alanyú mondatban.

Csavard fel a szőnyeget – és rejtsd jól el

Most Nia tanár vagyok, jó öt éve ezzel foglalkozom, vagyis embereket, főként nőket vezetek rá arra az útra, hogy megszeressék a testüket és ezen keresztül bontsák ki saját személyiségüket a rejtőzködésből, a mozgás öröme által. Felnőtt életemben egyetlen olyan hosszabb periódusra emlékszem, amikor szépnek láttam magam, ez akkor volt, amikor az első kisfiunkat vártam. Sérthetetlen voltam, lepergett rólam minden, magasan tettem az elvárásokra, boldog voltam és a tükörből egy sugárzó nő nézett vissza rám. Ennek emléke a testemben lenyomatot hagyott, ám a szülés után ezt az emléket évekig nem tudtam előhívni. Nem is mertem, de lehetőségem sem volt rá. Kiszolgáltatott voltam, minden értelemben. Ott voltam, de mégsem, a boldogság, amit a fiam miatt éreztem és érzek a mai napig, egészen földöntúli volt, én azonban elrejtve voltam ott, egy olyan testben, amihez hirtelen semmi közöm nem volt. Ma már úgy látom, hogy ott volt előttem a vörös szőnyeg, amin királynőként vonulhattam volna tovább, de én nem léptem rá, hanem amíg senki sem figyelt, szépen felcsavartam és betoltam a kisgyerekes lét szimbóluma, egy Ikea kanapé alá.

fiukkalen.jpg

Megváltoztam testileg és lelkileg, szellemileg és érzelmileg. Átestem a nővé válás egyik legnagyobb rítusán, a szülésen, az Ég és a Föld összeért, de nem bennem, hanem a gyerekemben. Ahogy mondom, boldog voltam, de nem a teljességet éltem meg, és azt éreztem, hogyha ezen nem változtatok, meg fogok betegedni. Sokat töprengtem azon, vajon hol veszítettem el a kapcsolatot önmagammal és hogyan találok vissza hozzám? Ahhoz az egykori kislányhoz, aki az iskolából hazafelé is olvasott  menet közben, aki karácsonykor színdarabokat írt és arra kényszerítette a testvérét és unokatestvérét, hogy azokban szerepeljen? Vagy a kamaszhoz, aki szenvedéllyel szeret és gyűlöl, mert olyan sebet szerzett, amelyről csak később tudja meg, hogy képes begyógyítani? A fiatal lányhoz, aki hisz a szerelemben, a szecesszióban és a szenvedélyben? És akkor eszembe jutott, hogy van egy testem. Csak az enyém, vele élem le az életemet, eddig mindig velem volt, mindent közösen csináltunk végig, sosem hagyott cserben, hogyan is feledkezhettem meg róla? Az én életembe ekkor – mikor máskor – érkezett meg a Nia. Várandós lettem a második kisfiunkkal és tudtam, hogy mozognom kell, táncolnom, vissza kell kerülnöm a testembe, nem pedig minél messzebb tőle.

Döntés a boldogságról

Önmagunk megismeréséhez kevesebb természetes és mindig kéznél lévő forrásunk van, mint saját testünk. Ráadásul, ahányan vagyunk, annyiféle a testünk, sőt, hajlamosak vagyunk mindegyikről mást és mást gondolni. Nagyjából 7 milliárdan vagyunk ezen a bolygón, pontosan ennyiféle test, valóságérzékelés és igazság létezik.

Én nem tudok azzal betelni, amit a testen keresztül tanulhatunk. Az óráimon számomra az egyik legnagyobb boldogság, amikor látom az arcokon, hogy a Niát táncolók hirtelen megérzik, hogy micsoda örömet tudnak önmaguknak szerezni pusztán azzal, hogy a megismerik saját testük mozdulatait. Egyszerű? Az. A testnek van egyfajta, velünk született bölcsessége, amit felnőtt korunkra, különösen az anyaság tapasztalásával, el is veszítünk. Minden tudás benne rejlik, amit az őseink tudtak, és ahelyett, hogy élnénk vele, mélyen elássuk és öntudatlanul rengeteg fájdalmat okozunk magunknak. A felismerés, amit a testemen és a Nián keresztül kaptam, az az volt, hogyha törődöm vele, tisztelem, szeretem, figyelek rá, akkor rengeteg tudást, örömet fed fel előttem, amelyek által én és az engem körülvevő világ is meg tud változni. Abban a kegyelmi helyzetben vagyok, hogy Niázni általában már olyanok jönnek el, akik elindultak önmaguk keresésének útján, ők nem félnek a változástól sem a változtatástól. Nem hangzik idegenül számukra, ha azt mondom: az öröm az nem egy érzés, hanem választás kérdése.

body.jpg

Minél többet gyakoroltam és ezáltal egyre közelebbi kapcsolatba kerültem saját testemmel, úgy lettek egyre tisztábbak a gondolataim és az érzéseim is önmagam és mások iránt. Nem vagyok tökéletes, nem is akarok az lenni, a hozzám járóknak sem ezt tanácsolom, inkább a teljesség, az egész megélését helyezem a fókuszba. Ez egy olyan perspektíva, ami nem ismeretlen, ám szokatlan. Én azt vallom, ha a tökéletest hajszolom, a jelent szalasztom el, mert persze mi számít tökéletesnek? A bennünket körülvevő világ ma a tökéletességet állítja elénk példaként: a makulátlan bőrt, a fényes hajat, a bőrkeményedés nélküli talpat és a véletlenül sem megereszkedett mellet. Ma egy nő nem öregszik, gyereket szül, hat héttel később vékonyabb, mint a tablóképén, mesterien főz, fesztivál szezonban VIP karszalaggal posztol a hasonló barátnőivel fotót a közösségi oldalakra, és persze van társa, kosaras biciklije és a gyerekeknek a menhelyről befogadott  és ivartalanított kutyája. Ki ne szeretne ilyennek látszani? És ki szeretne ilyen lenni? A másik oldalon a hennával hajat festő, otthon kenyeret sütő, oviba gyereket csak az utolsó évben beirató, sokgyerekes (értsd, 1-nél több), hordozó, sapkát kötő, kevesebb fotót posztoló, de ha igen, azokon csak a gyerekek vannak, a ha még egyszer, akkor most már tutira otthon szülő, napi 24 órát családanyaként teljesítő nő áll. És ki ne szeretne ilyennek látszani vagy ilyen lenni? Ez a paletta két vége, hálistennek ennél jóval színesebbek vagyunk, mi, nők, de mind a két, sarkított típushoz volt szerencsém. A tökéletesség lázában ugyanis maga a nő veszett el, jött viszont helyette az inszomnia, az ekcéma, az asztma, a petefészekciszta... És ezt írta felül a Nia órán megtapasztalt színtiszta öröm.

 A belső változás kívül is látható és szabaddá tesz

Az első Nia órámon, az döbbentett meg leginkább, hogy közel ötven percig nem voltak gondolataim. Egy sem. Úgy éreztem, hogy ezt akarom, sokszor, minél többször, mert ez jobban pihentet, mint az alvás, amiben akkor, a két fiú mellett éppen sem nekem, sem a férjemnek nem nagyon volt részünk. Abban az ötven percben nem rettegtem a felelősségtől, hogy jól döntök-e, hogy kap-e a gyerek levegőt, tényleg kívánatosnak lát-e a férfi, akit szeretek, vagy csak mondja, és hogy tényleg türelmes-e, amikor vad szex helyett elájulok a kanapén? Azt éreztem, hogyha hetente csak egyszer így ki tudom üríteni a fejem, és ehhez nem kell mást csinálnom, mint a világ legjobb zenéire táncolnom, akkor én ezt akarom csinálni. Mert ráadásul ezek a zenék és mozdulatok felszítják bennem a lángot és utána van türelmem nem csak egy egész Pettson és Findusz-t hangosan felolvasni, de még a kanapén sem fogok alvásba ájulni. Ez volt a változás, ez az, amit ma is élek, ez az, amit a hozzám járók is megtapasztalnak, és ez az, amivel először kiszedtem az Ikea kanapé alól a vörös szőnyeget, az Ikeát art-decora cseréltem, a szőnyeget kiporoltam, kigördítettem és a férjem karján a fiaimmal együtt végigsétáltam rajta. Nő vagyok, teljes, egész. Szeretem a testem és szeretem az életem. És amit tanárként is megtapasztaltam és bizakodással tölt el, hogy erre minden nő képes ezen a földön.

vrboska_2.jpg

 Olvasnivaló: Carlos Rosas – Debbie Rosas: A nia módszer, 2013, Jaffa Kiadó, Budapest

 

2015.07.27. 18:32 KingaNia

A fehér övre készülve

Címkék: várandósság Nia Nia tanárképzés Nia tanár testi érzékelés

Szeptemberben fehér öves tanárképzés lesz Budapesten a mesteremmel, Helen Terry-vel. Ezt a levelet  Alíztól kaptam, Erdélyből, aki sokáig készült rá, hogy Nia tanár legyen, és tavaly lett fehér öves. Nem tudok betelni vele, ahogy táncol és ahogy az áttáncol az életen:)

dancinggoddess.jpg

Kedves Kinga!!!!

Nagyon orulok, hogy ismet kepeztek Feher oveseket, Helen nagyon megszerette a magyar tancosokat, Budapestet:)
Nekem nagyon sokat segitett a testem, mozgasom erzekeleseben, s ezek a tapasztalasok mind mind a varandossag alatt is vegig kisernek :) Valoszinunek tartom a konyvekben megirt elso rosszulletek is ezert maradtak ki :)))) A kisbaba erzekelese a hasamban ehhez a testi erzekeleshez meg csak rendesen hozzatesz :) Tanc nelkul is Niazom a mindennapi erzekelesekkel, hazi teendok vagy eppen a kanapen valo hosszu elnyulasok soran...

Aldott nyari tancos napokat kivanok (nemcsak) az Adrian :)

Puszillak,
Aliz

 

 

2015.07.26. 17:39 KingaNia

Írtam egyet

Címkék: HVG Nia tökéletes nő

Miközben nyár van, nyár, írtam egyet, ami megjelent a HVG Extra A Nő különszámában. Nem egymondatos megmondást, sem 5 dolgot, amitől azonnal boldog leszel, hanem egy kis darabot az életemből. A fotót a nagyfiam választotta hozzá és egy részletet már megoszthatok veletek:

kinga_1.jpg

Fotó: Birtalan Zsolt

"Ahogy kerültem egyre közelebbi kapcsolatba a saját testemmel, úgy lettek egyre tisztábbak a gondolataim és az érzéseim is önmagam és mások iránt. Nem vagyok tökéletes, nem is akarok az lenni, a hozzám járóknak sem ezt tanácsolom, inkább a teljesség, az egész megélését helyezem a fókuszba. Ez egy olyan perspektíva, ami nem ismeretlen ám szokatlan. Én azt vallom, ha a tökéletest hajszolom, a jelent szalasztom el, mert persze mi számít tökéletesnek? A bennünket körülvevő világ a tökéletességet mutatja föl, a makulátlan bőrt, a fényes hajat, a bőrkeményedés nélküli talpat és a véletlenül sem megereszkedett mellet. Ma egy nő nem öregszik, gyereket szül, hat héttel később vékonyabb, mint a tablóképén, mesterien főz, fesztivál szezonban VIP karszalaggal posztol a hasonló barátnőivel fotót a közösségi oldalakra, és persze van társa, kosaras biciklije és a gyerekeknek a menhelyről befogadott  és ivartalanított kutyája. Ki ne szeretne ilyennek látszani? És ki szeretne ilyen lenni? A másik oldalon a hennával hajat festő, otthon kenyeret sütő, oviba gyereket csak az utolsó évben vivő, sokgyerekes (értsd, 1-nél több), hordozó, sapkát kötő, kevesebb fotót posztoló, de ha igen, azokon csak a gyerekek vannak, a ha még egyszer, akkor most már tutira otthon szülő, napi 24 órát családanyaként teljesítő nő áll. És ki ne szeretne ilyennek látszani vagy ilyen lenni? Ez a paletta két vége, hálistennek ennél jóval színesebbek vagyunk, mi, nők, de mind a két, sarkított típushoz volt szerencsém. A tökéletesség lázában ugyanis maga a nő veszett el, viszont jött az inszomnia, az ekcéma, az asztma, a petefészekciszta.  És ezt írta felül a Nia órán megtapasztalt színtiszta öröm."

 

2015.07.02. 11:23 KingaNia

Fesztiválszezon

Címkék: elvonulás Budapest Nia Nia Budapest Nia tánc Nia óra Nia hétvége

Én sem maradhattam ki, úgyhogy idén először az Everness Fesztiválon nem Niát tartottam - haj, jutott eszembe az első, amikor 13 fokban ott álltam, majd levettem a pulóverem és az engem néző nyolcvan ember azt hitte, hogy elment az eszem, majd tíz perc múlva repkedtek a pulóverek a sátor szélei felé :) -, szóval nem Niát tartottam, hanem Palást foglalkozást. Persze ha csinálok valamit, akkor abban így vagy úgy, de mindig benne van a Nia, úgyhogy a Palást, amivel most már lassan két éve matatok, részemről egy mély, tiszteletteljes főhajtás Debbie Rosas munkája előtt. Szeretem csinálni, szeretem, amit a Palást a résztvevőkkel csinál, ahogy puhává, selymes fényűvé, lággyá teszi őket, miközben belül megjelenik a tartás, megerősödik a lélek és a szellem, a test megtanítja, hogy mindig, minden helyzetből fel tud állni az, aki tisztában van a saját minőségével. Most is a fülemben cseng az egyik résztvevő hangja, aki azt mondta, hogy ő mindig talpraesettnek tartotta magát, és hogy valójában nem is tud talpra állni... Olyan pontosan fogalmazta meg a Palást lényegét, hogy nekem is elállt a szavam. Erre tanít ugyanis, ezt tanítja meg, hogy mindig, minden helyzetből fel tudjunk állni, és hidd el, erre mindenki képes.

Úgyhogy ebből fakadóan nagy izgalommal készülök a július 18-19-i hétvégére, ahol a "mosolyvonallal" fogunk foglalkozni. A mosolyvonal nem az arcon fut, hanem a két csípőízület között, ott, ahol az a semmihez sem fogható varázsüst, a medencénk található. Fogunk lassan, meditatívan mozogni, együtt ebédelni, Niát táncolni, csípőkendőt varrni, labirintusjárni, gyakorolni, hogy milyen, amikor a központunkból, a haránkból érzékelünk. Hussek Katink főz ránk, a gyöngyöket, anyagokat már bekészítettem:) Van még pár hely, úgyhogy ha úgy érzed, hogy jössz, írj nekem. Tulajdonképpen Budapest szívében fogunk elvonulni, önmagunkba. Vasárnap pedig majd fagyizunk is;)

Most szombaton, a reggeli óra után pedig irány Sopron! Szülői minivakáció az urammal, kettesben, na jó, meg FatBoy Slim-mel;) Fogok táncolni, ígérem :)

 

 

 

2015.06.26. 18:50 KingaNia

De régen nem írtam! :)

Címkék: Kinga Nia Nia Budapest Nia Technique KingaNia Niabudapest Nia tánc Nia óra Palást

Rögtön mentegetőzéssel kezdem, de helyette inkább mutatom, hogy mi minden történt:)

Júniusban Nia Moving To Heal tanár lettem, Debbie Rosas, a Nia alapítója vezetésével. (Igen, én mezítláb, Debbie magassarkú csizmában ;) )

img_4110.JPG

 Ahogy hazatértem Londonból másnap érkezett a mesterem, Helen Terry, aki Nia tanároknak tartott egy több napos coachingot. Rajtam kívül nyolc elképesztő Nia tanár vett rajta részt, úgyhogy mérhetetlen boldogság van a szívemben, hogy kicsi, de Nia-ügyileg aktív hazánkban ennyien tudjuk a titoknak egy részét, hogy mi teszi a Nia tanárt Nia tanárrá, és hogy milyen jóóóóóó megosztani, átadni, kísérni, vezetni:) Edo, Ildi, Era, Zsuzsi, Heni, Blanka, Zsófi, Anikó! Jegyezzétek meg ezeket a neveket :) Helennel bicajjal abszolváltuk a Shift-be és vissza tartó utat, ha valami, ez a living meditation :)

11406884_10153220923341077_4657271703307227956_n.jpg

Múlt héten pedig összeházasodott Magyarország első Nia szerelmespárja, Elvira és Balázs. Most is elérzékenyülök, az a helyzet:)

img_4292.JPG

Dióhéjban ennyi. Holnap még tartok egy Palást foglalkozást az Everness Fesztiválon, vasárnap pihenek, hétfőn bővebben beszámolok. Hiányoztatok:)

2015.05.24. 15:15 KingaNia

Pünkösdi rózsa:)

Pünkösd hétfőn 10-kor tartok egy órát, a Shift-ben:) Ha van virágos táncos ruhád, gyere abban:) 

7d24aedfb57b361b82d5cf5fc53b0f1a.jpg

2015.05.03. 16:58 KingaNia

Bikini body

Címkék: hasizom Shift Nia kihívás bikini body

Avagy nyár-kompatibilis test. Ugye milyen rosszul hangzik? Miért nincs télikabát test? Zakó test? Alakformáló bugyi test? Suzy, akivel együtt végeztem anno a Nia kék övet, mondta nekem, hogy bikini-testet szeretnél? Hát húzz fel a testedre egy bikinit. És be kell nektek vallanom, tökéletesen igazat adok neki. Nincs két egyforma emberi test, ezt most jól vésd az eszedbe. Ezen a bolygón jelenleg körülbelül  7 milliárd van belőle, ha nem ez a csoda maga, akkor semmi :) Ami nem mindegy, hogy a testben, amid van, amit kaptál, abban hogy érzed magad, milyen kapcsolatban vagy vele, egyáltalán, kapcsolatban álltok-e egymással. Az én egyik szívügyem az, hogy jóban legyetek, szeressétek egymást. Tetszik vagy nem, ezt az életedet vele együtt fogod leélni. Ez is egy csoda :)

Meghirdetek május 4-től egy 30 napos kihívást. Ahogy fogy majd ismét megtelik a hold, ezalatt az idő alatt egészen meg tudod változtatni a testeddel való kapcsolatot. Ha most még házsártos vagy vele, szeretni fogod majd simogatni:) Hogy mit kell ehhez tenned? Heti három Nia (igazoltan ezt a Shift-ben tudod leginkább megtenni), egy 30 perces hasizom blokk - erre velem minden hétfőn 11 óra után és minden kedden este 7 óra után van lehetőséged, és egy (be)tartható diéta, amit, ha jelentkezel, megkapsz tőlem. Amit én kérek, az a magadra való odafigyelés, a valóság megdédelgetése, némi elköteleződés, bátraktól egy előtte-utána fotó, lehetőleg ugyanabban a ruhában :) 

Tehát, jössz?:)

img_3928.JPG

 

 

2015.04.07. 12:06 KingaNia

Nő vagyok, nem lány.

Címkék: királynő Nia nővé válás Palást

És nekem tetszik. Közel egy éve dolgozom a Paláston, van, hogy órákat egy nap, van, hogy perceket, van, hogy reggel, van, hogy este. A Palást egyik tézise pont az, hogy átmenjünk azon a folyamaton, amikor hercegnőből, királylányból királynővé érünk és válunk. Szentül hiszem, hogy egy nő életében egyetlen olyan ember van, akinek élete végéig ő a királylánya, az pedig az apja. A női felnőttéválás nagy menete, hogy képesek, hajlandóak vagyunk-e királynővé válni.

Szétnézek és királylányok csapata keres, pótol, ha őszinte magához, akkor bátran elkeseredik, majd erőt merít és hiszi, hogy megy tovább, lányként. Láttam egy nagyon finom beszélgetést Isabella Rosellinivel, hősnőim egyikével, ő beszélt arról, hogy az akkor harmincas éveiben járó édesanyja úgy nézett ki, mint egy "lady", egy asszony, egy nő. Nem akart lány lenni, hiszen nem is volt az. (Aki megírja nekem, hogy ki volt az édesanyja, vendégem egy Nia órámra;)).

tumblr_mwbg6jpzc61s3wwu1o1_1280.jpg

Ma harminc fölött görcsösen lányok vagyunk. Azért is. Ha elérjük a negyvenet, bizonygatjuk tovább. Nem is változtunk, nézzétek, ugye, lányok? A csajokkal kávézunk, elemzünk, találgatjuk, hogy mit gondol ez vagy az, hipotézisek tömkelegeit gyártjuk, és úgy teszünk, mint akik pontosan tudják, hogy a dolgok hogyan is működnek valójában. Egy dologról nem tudjuk, hogy az hogyan működik, saját magunkról. Nővé válunk, nővé érünk, ha merünk. A világ, ez a mai lehetővé teszi, hogy örökhercegnők maradjunk, felelősség és elköteleződés nélkül. Hogy ezzel hosszú távon mit veszünk magunkra, az a "jár nekem, mert megérdemlem" és a szívhez szóló egymondatos idézetek között nem tűnik fontosnak.

Van-e merszed nőnek lenni? Igazinak? Királynőnek? Vagy akarsz inkább életed végéig lány maradni? Nem állítom, hogy nem fáj néha, de közel sem olyan sokáig, mint az évekig, évtizedekig tartó önámítás. Viszont hitem szerint így lehetsz teljes, egész. Millió lehetőség között választhatsz, a paletta sokszínű. Én a Niát és a Palástot ajánlom, mert nekem ezek a legkedvesebbek. Nőnek lenni öröm, megélni ajándék. Ha nő vagy, élj vele, fürdess meg másokat is abban a bőségben, amit egy igazi nő ad. 

 

2015.04.01. 09:17 KingaNia

Ideje

Címkék: élet tavasz idő önismeret önelemzés

Beleszaladtam egy Lauren Bacall fotóba. A világ egyik legszebb nője volt, mindig, akárhány évesen is. A szeméből sugárzó elképesztő erő még a fotókon is átjön, ráadásul, amiket, kicsi csillogó morzsákat olvastam tőle, azok pedig jókor, jó időben érkeztek. Az instant megoldások ígéretének világában a tavaszi megújulásra, az élet mindenek felett való ünneplésére itt egy bölcs gondolat tőle:

Too much introspection can be a big mistake, finally boring, to me and to everyone else. Life is to be lived, not analyzed. Time is to be used, not wasted. Azaz: A túl sok önelemzés nagy hiba lehet, végeredményben unalmas, számomra és mások számára. Az életet élni kell, nem elemezni, az időt használni és nem elfecsérelni.

Igen, ideje elkezdeni élni. Most és nem máskor. És a saját életedet.

laurenbacall.jpg

 

2015.03.29. 14:10 KingaNia

Utána

Címkék: most ha utána jelen Nia Nia Technique Nia tánc

Az utána legkedvesebb barátja a ha. Ha megcsináltam ezt, megtanultam azt, ha majd elmentem ehhez, ha majd amaz megmondja a tutit, ha majd visszavonulót fúj az egóm, ha maradok, ha megyek, ha befejeztem, amin éppen dolgozom, ha jó lesz a csillagok állása, ha megfelelőek lesznek a körülmények, ha meg ha meg ha. Utána lesz időm magamra, lesz időm az igazán fontos dolgokra, utána lesz időm rád/rátok is, utána leszek, az nem baj, hogy most nem vagyok, de majd utána ez leszek meg az leszek, utána taníthatok, megmondhatok, be- és kiteljesedhetek, utána boldog(abb) leszek, utána az lesz, amire mindig vágytam.

wngs.jpg

Hány utána van az életedben, összeszámoltad már? Barátaim, ismerőseim között is rengetegen vannak, hozzám is úgy hozzá tud tapadni, mint egy vizes falevél a cipőm talpához. Csakhogy az utána nem old meg semmit, nem nyújt garanciát semmire, azon kívül, hogy átmenetileg mentesít az önmagamért, a döntéseimért, a cselekedeteimért vállalt felelősség alól. Átmenetileg. Kivon a jelenből, pásztázza a jövőt, olyan, mint a lassan kihűlő kád víz, amiben egyszer csak azt veszed észre, hogy fázol. Az utána aljasul kikerüli a lehetőséget, hiszen majd, utána élek vele. A döntés a tiéd, a megoldás is a tiéd, mint ahogy a felelősség is. 

Le lehet azt a vizes falevelet húzni a cipőnk talpáról, nekem a Nia segít, szimbolikusan már azzal is, hogy minden Nia óra előtt leveszem a cipőm, az utána pedig ott marad a talpán. Belelépem, beletáncolom magam a jelenbe, beteszem az adott, engem foglalkoztató dolgot, döntési helyzetet az óra fókuszába és akkor és ott hallgatom, figyelem, hogy mire reagál a testem. Egyszerű, valóságos és jelenidejű. Ha táncolok, nincs mit halogatnom, a lélegzetemet sem tartom vissza, hogy majd a következő lépés után kifújom. A jelen, a most, a most vagyok az, ami a számomra szükséges változáshoz megteremti a feltételeket, eszközöket, csodákat, ajándékokat. Utána már nem lehet velük élni. Now I Am. Nia. Én most vagyok.

2015.03.22. 21:21 KingaNia

Palást

Címkék: Palást

Szeretem a Palást foglalkozásokat tartani. Nagyon. :) Szeretem, akik járnak rá, szeretem látni, ami történik köztük és velük. Szeretem, ahogy a Palást rájuk borul. Többek között ezért:

"Megtört testemre balzsamod
Ölelésed csak rámdobod
S mint a király, én is hiszem,
Legszebb palást a szerelem,
Bár meztelen vagyok."

(Lőnhárt Melinda)

10940599_10205679147400820_3703256098733723316_n.jpg

Kép: Robert Reid

2015.03.13. 20:34 KingaNia

Tavaszi napforduló - szárnykitárás :)

Címkék: tavasz workshop elvonulás Kinga Nia KingaNia Nia tánc Nia óra Saffire Bouchelion

Március 21-én tavaszi napfordulós, kapcsolódós, szárnykitárós táncos  workshopot tartok 17 órától 20 óráig a The Shift-ben. Gyere színesben, minél sárgább, narancssárgább, zöldebb vagy pirosabb, annál jobb:)

10422139_969829509713103_3969621212374378217_n.jpg

A három óra alatt egy finom mozgásmeditációban kapcsolódunk önmagunkhoz, egymáshoz, a közösséghez, a Niához, az Örömhöz, az Újhoz, majd mindezt egy fergeteges tánccal fogjuk megünnepelni. Kedvenc zenékkel, meglepetésekkel készülök. Ez a workshop egyszeri, megismételhetetlen! Ilyen év, ilyen tavasz most van éppen:) Jelentkezni a niakinga@gmail.com email címen tudsz, legkésőbb március 19-ig. 

Áprilisban érkezik Saffire Bouchelion, vele elvonulunk Dobogókőre, a részleteket hamarosan írom, illetve a facebook-on már megtalálhatod. Kinyílunk, igaziból :)

 

2015.02.05. 12:51 KingaNia

Miért akarsz más(valaki) lenni?

Címkék: fájdalom illúzió változás szeretet önismeret önazonosság Nia

Nem fogok többes számban írni most, mert tudom, hogy ez engem untat, de halálosan. Van, hogy kiakaszt, írhatnám, hogy felháborít, de ez nem ugyanaz. Amióta a Niával foglalkozom, mondjuk úgy, hogy vele kelek és fekszem - és ez években mérhető -, mintha két part között úsznék. Az egyik parton át akarnak változtatni, a másikon meg akarnak változtatni. Én meg egyiket sem akarom. Önmagam akarok lenni. Boldog akarok lenni. Ismerni akarom önmagam. Ne tegyetek rajtam erőszakot, semmilyet sem. Sosem akarok hozzászokni ahhoz, hogy fáj, legyen az fizikai vagy lelki. Az egyik oldalon, ahol át akarnak változtatni, a fizikai fájdalom olyan természetes része az életnek, mint a levegővétel. A másik oldalon, ahol meg akarnak változtatni, a lelki fájdalmakkal kéne úgy tenni, mintha azok valójában illuzórikus részei volnának az életnek. Van mind a kettő, nem kérdőjelezem meg, de tudni kell azt is, hogy lehet választani azt, ami örömet szerez, ami boldoggá tesz és ezért soha, semmilyen körülmények között nem érezheti magát senki kevesebbnek, csúnyábbnak, de szebbnek vagy többnek sem. 

10426308_804315886259918_5316377432509354088_n.jpg

Fotó: Metropolis, 1927

Nem vagyunk konfekció-kompatibilisek. Nőként férfitestet csinálunk magunknak, hozzászokunk a fájdalomhoz, sőt, sok helyen olvasom, hogy olyannyira, hogy hiányzik is. Gátlástalanul belegázolunk másba, mert a másik oldalon azt mondják, hogy a saját boldogságodat tartsd kizárólag a szemed előtt, hogy a szeretet tanulható (innen üzenem, hogy nem). Mindeközben hol vagy te? Hol vannak a te gondolataid, érzéseid, hol van a lelked és hol van a tested? Kinek akarsz megfelelni? Miért akarsz megfelelni? Mikor hoztál olyan döntést vagy döntéseket, amik mások életét befolyásolták? Tisztában vagy-e önmagaddal, vagy hagyod, hogy az állítólagos hiányosságaidat szajkózzák feléd a part mindkét oldaláról? 

Szeresd magad. Ne akarj másmilyen lenni és ne akard másét. Ne akarj olyan lenni, mint más. Rajtad kívül senkinek sincs olyan teste, lelke, gondolatai, érzelmei, mint neked. Becsüld meg, nagyon, nagyon, nagyon. Ha másét húzod magadra, azt veszíted el, ami a tiéd. Azt, amid eleve van, amiért itt vagy és amit ismerned kell. Húzhatod, halogathatod, belebújhatsz más bőrébe, sosem lesz olyan, mintha önmagad lennél. És ami a legjobb, az önismeret, a birtokodban lévő önismeret sosem fáj. Sőt. Nem egyszerűbb így?

 

2015.01.30. 09:11 KingaNia

Soul

Címkék: lélek Nia Nia Budapest The Shift Nia tánc Nia tanulás

Imádunk dobálózni a szóval, lélek így, lélek úgy, lélekminőség, lelki társ, lelki teher, lélekvándorlás, lelki segély, lelki seb, lelkiismeret. Te milyenben vagy a sajátoddal? Szoktál rá gondolni? Érzed? Érez? Hetek óra a lélek körül járom a táncot. Britta Von Tagen rutinját tavaly nyár óta gyűröm. Nem bírtam megrágni korábban, nem tetszett, nem értettem, hogy mi a dolgom vele. Azután jött Holly Nastasi és eltáncoltuk együtt, és a testemen keresztül jött is a felismerés: én vérem, én törzsem, én hovatartozásom, én utam, én lelkem. Hónapokig hallgattam a zenéjét, amíg bicajoztam be az Andrássyra ez szólt a fülemben oda és vissza, amikor jött az  ősz (a jobb térdem 12 fokig enged évszaknak megfelelő öltözetben tekerni :)), az autóban szólt, a srácoknak vannak kedvenc számaik, oviból, suliból hazafelé rendelték a kívánt trackeket. Most lassan egy hónapja táncoljuk, amikor lehetőség nyílik rá, mindig úgy, ahogy éppen vagyunk. Gyógyít. Földel. Kapcsol. Kinyit. Simogat. Belehalok, felkelek, álmodok, választok, kívánok, sóhajtok, repülök utána haza. Haza.

Szombaton megtanítom annak, aki szeretné. 5-8-ig a The Shift-ben.

 

2015.01.29. 08:02 KingaNia

Nia férfiaknak

Címkék: férfiak Andrássy út Nia The Shift

Van egy régi álmom, hogy férfiaknak tartok Nia órát. Ma lesz az első, tanulságos, hogy férfi ismerőseim hogyan reagálnak a lehetőségre. A leggyakoribb az udvarias kihátrálás, és tudjátok, hogy miért? Mert hogy szégyenlik magukat. Hogy jaaaaaj, neeee. És hogy mit szólnak a többiek. Megmondom: semmit :) Olyan nehéz elképzelni, hogy van arra lehetőség, hogy kizárólag saját magaddal tölts el időt, minőségit, a te idődet, ami nem vesz el senkitől, csak téged gazdagít. Azért a bátrakra, a bevállalósokra büszke vagyok:) Nia-büszke:)

Ma este, nyolckor, a The Shift-ben tehát Nia óra lesz, kizárólag férfiaknak. Még nem késő bedobni egy nadrágot és pólót a táskádba :)

canadian_prime_minister_pierre_trudeau_and_his_cabinet_-_1968_these_men_knew_how_to_wear_a_suit.jpg

Fotó: Pierre Trudeau kanadai miniszterelnök és kabinetje, 1968-ban